Проблеми енергозбереження та удосконалення методології розрахунку тарифів на електроенергію

Автор(и)

  • A. N. Pasichnyk Університет митної справи та фінансів, кафедра транспортних систем та технологій, м. Дніпро, Ukraine
  • V. V. Kutyrev Донецька митниця ДФСУ, Ukraine
  • V. A. Pasichnyk Дніпропетровський національний університет ім. О. Гончара, Ukraine
  • L. V. Dunda Університет митної справи та фінансів, кафедра транспортних систем та технологій, м. Дніпро, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15802/ecsrt2017/136863

Ключові слова:

методи ціноутворення, собівартість електроенергії, розрахунок тарифів на електроенергію, ринок електроенергії

Анотація

Мета. Метою статті є побудова найбільш раціональних схем і алгоритмів їх застосування для встановлення економічно-обґрун­тованих прозорих цін на електроенергію та інші товари в умовах ринкової економіки на основі системного аналізу існуючих систем і методів ціноутворення, а також  визначення критеріїв об’єктивної оцінки рівня тарифів та розрахунок економічно-обґрунтованої і соціально орієнтованої ціни на електроенергію на основі запропонованого підходу.

Методика. Запропонована методика розрахунку економічно-обґрун­тованих тарифів на електроенергію, що базується на класичному методі ціноутворення (собівартість + прибуток). Для проведення порівняльного аналізу українських тарифів на електроенергію з тарифами в європейських країнах, запропонована методика розрахунку приведених коефіцієнтів тарифу з урахуванням рівня середньої заробітної плати та рівня ВВП на  душу населення.

Результати. В результаті проведеної систематизації методів ціноутворення показано, що всі представлені методи основуються на класичному підході (собівартість + прибуток), а потім в залежності від умов ринку вони адаптуються під зміну поточної ситуації. На основі проведеного аналізу визначено, що для розрахунку тарифів на електроенергію  найбільш раціональним є  застосування класичного методу ціноутворення з урахуванням собівартості та економічно-обґрунтованого рівня рентабельності її виробництва.

Проведено порівняльний аналіз тарифів на електроенергію в Україні та  в європейських країнах на основі запропонованих в роботі комплексних показників: приведених коефіцієнтів тарифу на електроенергію, які визначають відношення тарифу до рівня середньої заробітної плати та рівня ВВП на душу населення.

Для лібералізації економічного стану в енергетичній галузі запропоновано обрати найбільш ефективний метод для визначення ціни на товари стратегічного значення – класичний підхід в ціноутворенні.

Наукова новизна. Наукова новизна полягає в розробці методики розрахунку економічно-обґрун­тованих прозорих цін на електроенергію та інші товари в умовах ринкової економіки на основі системного аналізу існуючих систем і методів ціноутворення. Вперше застосована методика проведення порівняльного аналізу українських тарифів на електроенергію з тарифами в провідних європейських країнах на основі приведених коефіцієнтів тарифу з урахуванням рівня середньої заробітної плати та рівня ВВП на  душу населення.

Практична значимість. Запропонований підхід дозволяє визначити економічно-обґрун­товані тарифи на електроенергію з урахуванням рентабельності її виробництва та сприятиме встановленню цивілізованих економічних відносин на енергетичному ринку України.

Біографії авторів

A. N. Pasichnyk, Університет митної справи та фінансів, кафедра транспортних систем та технологій, м. Дніпро

Професор кафедри транспортних систем та технологій – д.ф.м.н., професор 

V. V. Kutyrev, Донецька митниця ДФСУ

В. В. КУТИРЄВ, завідуючий сектором з питань захисту прав інтелектуальної власності і експортного контролю Донецької митниці ДФСУ

V. A. Pasichnyk, Дніпропетровський національний університет ім. О. Гончара

В. А. ПАСІЧНИК, доцент, к.т.н.

L. V. Dunda, Університет митної справи та фінансів, кафедра транспортних систем та технологій, м. Дніпро

Л. В. ДУНДА, магістр

Посилання

Артус М. М. Механізм ціноутворення та функціонування в умовах ринку [Текст] / М. М. Артус // Фінанси України. – 2007. – №10. – С. 103–107.

Крамаренко Г. О. Ціноутворення в умовах ринкових реформ [Текст] / Г. О. Крамаренко // Фінанси України. – 2006. – №4. – С. 54–60.

Живко З. Б. Особливості ціноутворення на інноваційні товари [Текст] / З. Б. Живко // Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Регіональна науково-технічна політика: інноваційний розвиток та інформа¬ційний простір – НАН України, ІРД. – Вип. XVI. – Львів, 2000. – С. 553–559.

Селюченко Н. Є. Цінові стратегії в сис-темі загальних і маркетингових стратегій підприємства [Текст] / Н. Є. Селюченко // Тези доп. ВНПК «Економічні проблеми трансформації України». – Львів: ЛБІ НБУ, 2002. – 212 с.

Абрютіна М. С. Ціноутворення в рин-ковій економіці [Текст] / М. С. Абрютіна.  Справа і сервіс. – 2002. – 256 с.

Герасименко В. В. Ценообразование: учеб. пособие [Текст] / В. В. Герасименко.  М. ИНФРА. – М., 2007. – 422 с.

Куломзін Є. Ю. Ціноутворення [Текст] / М. Д. Магомедов, І. І. Чайкіна. – Дашков і Ко. – 2009. – 256 с.

Мехович С. А. Тарифоутворення на ри-нку електроенергії україни в умовах реформування [Електронний ресурс] / С. А. Мехович, А. С. Колєсніченко – К: НТУ ХПІ, 2013. Режим доступу: http://www.sworld.com.ua/index.php/uk/ economy-411/business-sectors-of-the-economy-411/11246-411-0420 .

Богацька Н. М. Механізм ціноутворення в ринкових умовах [Електронний ресурс] / Н. М. Богацька, І. С. Дубовенко – К.: ВТЕІ., 2008. Режим доступу : http://www.rusnauka.com/15_DNI_2008/Economics/32855. doc.htm .

Пасічник A. M. Сучасні транспортно-митні технології міжнародних перевезень товарів: монографія [Текст] / За ред. А. М. Пасічника. Д.: АМСУ, 2012. – 312 с.

Самборський О. В. Роль калькулювання собівартості продукції в ціноутворен-ні [Електронний ресурс] / О. В. Самборський – К.: Фінанси, облік і аудит, 2010. – № 15. Режим доступу: http://ir.kneu. edu.ua:8080/bitstream/2010/283/1/15_39.pdf .

Маркевич К.В. Ціноутворення на енергетичних ринках: досвід ЄС та України: аналітична доповідь [Текст] / К. В. Маркевич, В. В. Омельченко. – Київ: Заповіт, 2016. – 56 с.

Тітенко С.В. Тарифна політика проти громадян України. [Електронний ресурс] / С. В. Тітенко // Новини Харкова, 2014. – Режим доступу: https://novosti. kh.ua/ .

Інформаційно-аналітичне дослідження стану паливно-енергетичного комплексу України [Текст] / Науково-технічна спілка енергетиків та електротехніків України – К.: Центр громадського інформування з проблем паливно-енергетичного комплексу, 2016. – №514. – 69 с.

Титов С. А. Собівартість вироблення електроенергії [Електронний ресурс] / С. А. Титов // РБК – Україна, 2014. – Режим доступу: https://www.rbc.ua/rus/ news/glava-nkre-sebestoimost-proizvodst va-elektroenergii-30 062011230000.

Собівартість сонячної електроенергії впала до 0,97 грн. за кВт-год : за даними Укрінформ 2016 [Електронний ресурс] / Центр досліджень енергетики. – Режим доступу:http://eircenter.com/news/sobivar tist-sonyachnoyielektroenergiyi-vpala-do-097-grn-za-kvt-god/.

Шиленко О. В. Себестоимость электроэнергии. Электростанции будущого [Електронний ресурс] / О. В. Шиленко // Химия и химическая технология жизни, 2016. – Режим доступу: http://www.chemfive.ru/news/sebestoimost_ehlektroehnergii_ehlektrostancii_budush hego/2016-01-02-635.

Фінансовий звіт Укренерго за 2016 рік [Електронний ресурс] / Державне підпри-ємство Укренерго, 2017 р. – Режим доступу: http://www.ukrenergo.energy. gov.ua.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-06-09

Як цитувати

Pasichnyk, A. N., Kutyrev, V. V., Pasichnyk, V. A., & Dunda, L. V. (2017). Проблеми енергозбереження та удосконалення методології розрахунку тарифів на електроенергію. Електромагнітна сумісність та безпека на залізничному транспорті, (13). https://doi.org/10.15802/ecsrt2017/136863

Номер

Розділ

БЕЗПЕКА НА ЗАЛІЗНИЧНОМУ ТРАНСПОРТІ